SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

b 50

  • Wraz z nadejściem cieplejszych dni oraz rezygnacji z obostrzeń siłownie zaczną pękać w szwach. Jeśli w ciągu 2-3 miesięcy chcesz zrobić „formę”, to jest na to trochę za późno, co nie oznacza, iż nie warto zacząć treningu siłowego. Trenować siłowo warto zawsze, szczególnie jeśli ktoś chce wpłynąć na poprawę stanu swojego zdrowia, obniżyć ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3168 Data: 2021-05-13 08:33:28
  • Góra-dół jest jednym z uniwersalnych rodzajów treningu, który można zastosować w okresie budowania masy mięśniowej, jak i redukcji tkanki tłuszczowej. Wcale nie musi być dobrze tolerowany, tak, ćwiczymy mniej grup mięśniowych na jednej sesji, w porównaniu do schematu FBW (full body workout), ale też ze znacznie większą objętością.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 896 Data: 2024-01-28 18:49:40
  • Tłuszcz wisceralny. Zasoby tkanki tłuszczowej są ulokowane w postaci tłuszczu podskórnego, wewnątrz mięśni oraz w tułowiu (m.in. depozyty trzewne, czyli wisceralne, np. wewnątrz i pozaotrzewnowe, sieciowe oraz międzynarządowe, np. okołowątrobowe). Występowanie tłuszczu wisceralnego jest skorelowane z cukrzycą typu II, insulinoopornością oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2131 Data: 2019-05-17 20:54:50
  • Dieta o charakterze przerywanego postu nie jest żadnym novum. Jeśli ostatni posiłek jesz o godzinie 20:00 i kolejny o godzinie 6:00 rano, to też stosujesz post. Niemniej IF ma dawać niezwykłe efekty zdrowotne i redukcyjne. Czy model IF nadaje się budowania masy? Różne badania przynoszą odmienne wyniki, więc musisz to sprawdzić osobiście. To na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4308 Data: 2019-09-25 09:13:55
  • Większość ludzi unika wzięcia odpowiedzialności za swoje zdrowie. Niektórzy kilkadziesiąt lat palą, piją, niezdrowo się odżywiają i unikają jakiegokolwiek wysiłku, a później ze zdziwieniem konstatują, iż są ciężko chorzy. Nie mówię, iż od razu masz zostać gwiazdą sportu oraz stosować dietę „kulturysty starej szkoły”. Jednak zgodnie z zaleceniami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2846 Data: 2019-11-17 08:34:07
  • Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3212 Data: 2020-04-05 10:44:53
  • Z upływem lat nasze ciało przestaje funkcjonować tak doskonale, jak działo się to, w młodości. Pojawiają się dolegliwości ze strony aparatu ruchowego, układu sercowo-naczyniowego, następuje powolny proces utraty tkanki mięśniowej, któremu często towarzyszy wzrost tkanki tłuszczowej.  Więcej obowiązków! Choć pierwsza myśl może sugerować odwrotną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5274 Data: 2021-02-24 15:24:46
  • Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.).  Podsumowanie Warto pamiętać, iż od niedoboru sodu… można umrzeć, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4743 Data: 2021-06-25 17:33:45
  • Promieniowanie elektromagnetyczne (PEM) jest klasyfikowane według częstotliwości lub długości fali. Promieniowanie o częstotliwości radiowej jest określane arbitralnie  jako promieniowanie  EM w zakresie częstotliwości od 3 kHz do 300 MHz, natomiast definicja  promieniowania mikrofalowego obejmuje promieniowanie EM, którego  częstotliwości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1306 Data: 2021-08-10 11:22:53
  • W dawnych czasach myślano, że cholesterol jest wyłącznie wrogiem. Obecnie nadal wiele osób tak uważa. W rzeczywistości należy on do związków niezbędnych człowiekowi, chociażby jako prekursor hormonalny i związek stabilizujący błony komórkowe. Niestety w oficjalnym nurcie medycyny jest mocno zakorzenione przekonanie o konieczności zmniejszania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1196 Data: 2022-02-22 09:34:58
  • Niepłodność to choroba charakteryzująca się brakiem ciąży po 12 miesiącach regularnego współżycia bez zabezpieczenia. Szacuje się, że dotyka od 8 do 12% par w wieku rozrodczym na całym świecie. Stwierdzono, że problemy mogą dotykać obu stron, ale mężczyźni mogą odpowiadać za 50% przypadków. Panowie na dopingu Osoby, które wiele lat nadużywały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 856 Data: 2023-10-26 08:33:58
  • Wpływ wysiłku fizycznego na funkcjonowanie przewodu pokarmowego często jest aspektem pomijanym w dietetyce, a szkoda - istnieją bowiem dane wskazujące na istnienie takowej zależności. W przypadku sportu wyczynowego szacuje się, że nawet 50% zawodników przynajmniej raz w swojej karierze doświadcza dolegliwości żołądkowo-jelitowych wymagających, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10739 Data: 2017-05-06 08:55:13
  • Aktualizacja 14.05.2021 Witamina D zaliczana jest do niezbędnych mikroelementów dla funkcjonowania i zdrowia organizmu ludzkiego. Ważną cechą, o której należy pamiętać, jest fakt, że rozpuszcza się w tłuszczach. Optymalne zatem będzie spożywanie jej wraz z posiłkami zawierającymi ten makroskładnik. Zalecane dawkowanie witaminy D?  Celem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7834 Data: 2017-05-15 09:54:48
  • Oprócz dobrze dopracowanego treningu ważna jest również odpowiednia dieta. Nie może być ona jednak taka, jak statystycznego Kowalskiego, która nie uwzględnia wydatków energetycznych, jak i podziału makroskładników osoby aktywnej. Osób, które nie angażują się w świat sportu, tak naprawdę nie obchodzi, co i ile zjadają. Byle zjeść dobrze i do syta. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15874 Data: 2017-06-10 10:11:05
  • Kwas foliowy należy do syntetycznych witamin rozpuszczalnych w wodzie, które są stosowane w suplementacji sportowej, ale i nie tylko. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tej witaminy, dlatego też dostarczenie jej z zewnątrz jest niezwykle ważne. Zbyt wysokie spożycie kwasu foliowego może maskować niedobory witaminy B12 Wynika to z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2520 Data: 2020-06-27 09:01:46
  • Które mięso bardziej syci? Jakie mięso jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niedawno natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1266 Data: 2022-10-11 12:32:08
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 14 – Jod

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym.  Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 383 Data: 2023-06-23 09:15:37
  • Popularność kategorii Classic Physique rośnie od czasu jej wprowadzenia na Olympię 2016. Podczas tegorocznych zawodów w Orlando na Florydzie Chris Bumstead odniósł niezwykłe, piąte zwycięstwo z rzędu! „CBum” ma wszystko, czego sędziowie oczekują od zawodnika Classic Physique. Szerokie ramiona i wąska talia zachwycają sędziów oraz fanów, a Chris [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3123 Data: 2023-11-05 09:06:52
  • Nandrolon a jego wpływ na glikemię

    Artykuł
    Badania naukowe

    Nandrolone, czyli legendarna „deka”, jest jednym z najlepiej przebadanych SAA na rynku. Jest to w istocie 19-nortestosterone. Pierwszy raz opisany został w 1960 roku. Na receptę przepisywany od 1962 roku. Zakazany w sporcie od ok. 1975 roku. Zsyntetyzowany w 1950 roku. Szukano jego zastosowania do kontroli płodności u mężczyzn, do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2399 Data: 2019-05-07 13:22:22
  • Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5503 Data: 2020-04-20 23:21:33